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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoBAUM, J. C. S.; GODOY, R. C. B. de; SILVEIRA, J. L. M. Extração e caracterização química de carboidratos da semente de Araucaria angustifolia (pinhão). In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 14., 2015, Colombo. Anais... Colombo: Embrapa Florestas, 2015. p. 74-75. (Embrapa Florestas. Documentos, 278). Resumo.

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2.Imagem marcado/desmarcadoBARBIERI, S. F.; PETKOWICZ, C. L. O.; RUTHES, A. C.; GODOY, R. C. B. de; SILVEIRA, J. L. M. Extraction and structural characterization of polysaccharides from gabiroba pulp (Campomanesia xanthocarpa Berg). In: INTERNATIONAL POLYSACCHARIDE CONFERENCE, 4., 2015, Warsaw. Book of abstracts. Lodz: Institute of Biopolymers and Chemical Fibres, 2015. p. 241. EPNOE.

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3.Imagem marcado/desmarcadoBARBIERI, S. F.; PETKOWICZ, C. L. O.; RUTHES, A. C.; GODOY, R. C. B. de; SILVEIRA, J. L. M. Steady and dynamic shear rheological properties of gabiroba pulp (Campomanesia xanthocarpa Berg). In: SIMPÓSIO COMEMORATIVO DOS 50 ANOS DO PROGRAMA DE PÓS-GRADUAÇÃO EM CIÊNCIAS (BIOQUÍMICA) DA UFPR, 2015, Curitiba. Livro de resumos. Curitiba: UFPR, 2015. Dispónivel online.

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4.Imagem marcado/desmarcadoBARBIERI, S. F.; PETKOWICZ, C. L. de O.; NASATTO, P. L.; GODOY, R. C. B. de; SILVEIRA, J. L. M. Propriedades reológicas de geleia produzida a partir de polpa de gabiroba (Campomanesia xanthocarpa Berg). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE REOLOGIA, 3., 2015, Campinas. Livro de resumos e programação científica. [S.l.]: Associação Brasileira de Reologia, 2015. p. 58.

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5.Imagem marcado/desmarcadoBARBIERI, S. F.; RUTHES, A. C.; PETKOWICZ, C. L. de O.; GODOY, R. C. B. de; SASSAKI, G. L.; SANTANA FILHO, A. P.; SILVEIRA, J. L. M. Extraction, purification and structural characterization of agalactoglucomannan from the gabiroba fruit (Campomanesia xanthocarpa Berg), Myrtaceae family. Carbohydrate Polymers, v. 174, p. 887-895, Oct. 2017.

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6.Imagem marcado/desmarcadoBARBIERI, S. F.; LIMA, L. T. F. de; BAUM, J. C. S.; MISCHIATTI, K. L.; GODOY, R. C. B. de; SILVEIRA, J. L. M. Polysaccharides from pinhão seeds of Araucaria angustifolia: extraction, isolation and structural characterization. Journal of Food Composition and Analysis, v. 115, 104888, p. 1-9, 2023.

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7.Imagem marcado/desmarcadoBARBIERI, S. F.; PETKOWICZ, C. L. de O.; GODOY, R. C. B. de; AZEREDO, H. M. C. de; FRANCO, C. R. C.; SILVEIRA, J. L. M. Pulp and jam of gabiroba (Campomanesia xanthocarpa Berg): characterization and rheological properties. Food Chemistry, v. 263, p. 292-299, Oct. 2018.

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8.Imagem marcado/desmarcadoBARBIER, S. F.; PETKOWICZ, C. L. de O.; GODOY, R. C. B. de; AZEREDO, H. M. C. de; FRANCO, C. R. C.; SILVEIRA, J. L. M. Pulp and jam of gabiroba (Campomanesia xanthocarpa Berg): characterization and rheological properties. Food Chemistry, v. 263, p. 292-299, 2018.

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9.Imagem marcado/desmarcadoHORNUNG, P. S.; BARBI, R. C. T.; TEIXEIRA, G. L.; ÁVILA, S.; SILVA, F. L. de A. da; LAZZAROTTO, M.; SILVEIRA, J. L. M.; BETA, T.; RIBANI, R. H. Brazilian Amazon white yam (Dioscorea sp.) starch: impact on functional properties due to chemical and physical modifications processes. Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, v. 134, n. 3, p. 2075-2088, Dec. 2018.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  28/09/2022
Data da última atualização:  28/09/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  BARBIERI, S. F.; LIMA, L. T. F. de; BAUM, J. C. S.; MISCHIATTI, K. L.; GODOY, R. C. B. de; SILVEIRA, J. L. M.
Afiliação:  SHAYLA FERNANDA BARBIERI, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; LUCAS TREVISAN FRANÇA DE LIMA, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; JÉSSICA CAROLINE SCHOLZE BAUM, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; KEYLLA LENÇONE MISCHIATTI, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; ROSSANA CATIE BUENO DE GODOY, CNPF; JOANA LÉA MEIRA SILVEIRA, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ.
Título:  Polysaccharides from pinhão seeds of Araucaria angustifolia: extraction, isolation and structural characterization.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Composition and Analysis, v. 115, 104888, p. 1-9, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jfca.2022.104888
Idioma:  Português
Conteúdo:  Araucaria angustifolia is one of the main conifer species with great economic importance. Its seeds, known as pinhão, play a fundamental role in ecosystem conservation and have promising potential for application in the food/nutraceutical industry. This study aimed to elucidate the fine chemical structure of polysaccharides, showing for the first time the composition of non-starch polysaccharides present in the pinh ?ao seeds. For this, the seeds were submitted to sequential extractions giving rise to the water polysaccharide (PW), and alkaline polysaccharides (PA2M), and (PA4M) fractions, obtained after aqueous, 2 mol L-1 and 4 mol L-1 NaOH extraction, respectively. The polysaccharides isolated showed the presence of glucose (between 96.8% and 76.3%) indicating starch as the main component of all fractions. Moreover, after enzymatic treatment, the PA4M-A fraction was obtained showing mostly arabinose in its monosaccharide composition. In this way, the chemical structure of PA4M-A was investigated by 1D 1H, 13C NMR and 2D 1H?13C HSQC, 1H?1H COSY and 1H?13C HMBC NMR spectroscopy, which demonstrated the presence of arabinans composed with a backbone of (1?5)-linked-?-L- arabinofuranosyl units substituted in O-2 and/or O-3 position by ?-L-Araf-(1? or ?-L-Araf-(1?3)-?-L-Araf-(1?side chains. The structural elucidation of the arabinans presents in the pinh ?ao cell wall contributes to the knowledge of the molecular structure of the A.angustifolia seeds.
Palavras-Chave:  Arabinan; Araucaria forest; Gymnosperm tree; NMR analysis.
Thesagro:  Araucária Angustifólia.
Thesaurus NAL:  Chemical structure; Starch.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF58365 - 1UPCAP - DD
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